Sitt ergonomiskt

Den som arbetar vid en dator löper risk att få besvär i nacke och rygg på grund av en felaktig sittställning. En bra kontorsstol eller chefsstol kan förhindra detta, men bara om den är korrekt inställd.

Kontorsstolen bör vara justerbar i höjden och kunna roteras, samt ha ett justerbart ryggstöd. Dessutom bör den vara byggd för att inte kunna tippa. Alla snurrstolar för kontoret hos hjh OFFICE uppfyller dessa krav.

Stolen bör helst ha hjul som i obelastat tillstånd kan bromsas så att stolen inte oavsiktligt rullar iväg. Sitsen bör kunna höjdjusteras i intervallet mellan ca 43 och 52 cm. Ryggstödet bör stödja ryggraden, även när du ändrar sittställning.

Att korrekt ställa in kontorsstolen

Börja med att ställa in sitthöjden på din stol. Det bör vara en rät vinkel mellan över- och underben och knät bör vara på samma nivå som (eller något under) höften. Fötterna bör vila horisontell mot golvet. Om detta inte är fallet hjälper ett fotstöd.

Underarmarna ska vila lätt på skrivbordet. Om din stol har armstöd bör dessa ställas in så att du kan rulla tillräckligt nära skrivbordet, låta underarmarna vila lätt mot dem och så att det blir en rät vinkel mellan över- och underarm.

Nu kan du ställa in stolen efter din kroppsvikt. Mekanismen är korrekt inställd om du kan luta sig tillbaka utan ansträngning och stolen ger lätt stöd när du böjer dig framåt. Man måste ofta först vänja sig vid dessa dynamiska sitsar. Din rygg kommer dock att tacka dig om du inte spänner ryggstödet för hårt.

Om din stols sittdjup kan justeras så se till att du sitter ända in till ryggstödet och har en så stor sittyta som möjligt. Knäna bör dock kunna röras fritt. Sitsen ska aldrig trycka i knävecket eftersom detta kan påverka blodcirkulationen.

Ett svankstöd kan slutligen ställas in så att nedre delen av din ländrygg får stöd.

Tips för en hälsosam sittställning

SitSitt så långt in på en kontorsstol som möjligt och utnyttja hela sittytan.

Enbart en korrekt hållning på arbetsplatsen ger dock inte smärtfri sittande. Det är även viktigt att sitta dynamiskt, det vill säga att aktivt böja sig fram och tillbaka under arbetets gång. En bra stol hjälper dig med det.

Men även om du har den bästa stolen bör du ställa dig upp då och då. Detta fungerar särskilt bra med ett elektriskt höj-och sänkbart skrivbord där du kan arbeta stående ett längre tag.

Om du har ett höj-och sänkbart skrivbord bör du först ställa in stolen efter din anatomi. Sedan kan du ställa in skrivbordets höjd så att av underarmen lätt vilar på skrivbordet.

Om skrivbordet inte är höjdjusterbart till den höjd som är nödvändig för kortare personer rekommenderas ett fotstöd. Dessa bör vara justerbara i höjd och lutning och för att ge en sund sittställning. Ställ sedan in stolen så att dina underarmar vid lägsta möjliga sittställning ligger i rät vinkel mot bordsskivan. Nu kan fotstödet justeras så att även benen ligger i rät vinkel (vad till lår).

Kontrollera också att din bildskärm har lämplig höjd. Den övre kanten av bildskärmen bör vara i nivå med ögonen eller något under.

Några frågor?

Vi finns här för dig

  • + 49 (0)881 924 521 10
  • service@hjh-office.se

Måndag till fredag från 9:00-18:00

Specialiserad återförsäljare

15 års erfarenhet

Dina fördelar:

  • Mer än 100 000 varor på lager
  • Direkt från tillverkaren
  • Individuell kundservice
  • Gratis frakt
  • 60 dagars öppet köp
  • Omedelbar frakt vid mottagande av betalning före kl 13.00 (Mån-Fre)

Säker shopping

Beställ utan risk

PayPal Klarna Visa Mastercard amazonpay

Bra omdömen

Vad våra kunder säger

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.