Byta stolshjul

Det finns två goda skäl till att byta hjulen på en kontorsstol: För det första, de gamla är trasiga. För det andra, de passar inte på ytan som stolen står på. I vår video visar vi hur hjulen på en kontorsstol enkelt kan bytas.

Utöver gasfjädern är stolshjulen komponenter som belastas hårt och därför måste klara en hel del. Inte sällan använder billigare leverantörer sämre material för komponenterna - resultatet är att de förlorar sin form även vid normal användning. Runda hjul som mjukt löper längs golvet blir efter en tid till äggformiga ovaler som hoppar över golvet på ett sådant sätt att skador kan uppstå.

Nyckelord 'Skada': Det finns också felaktiga hjul. I fabriken får de flesta stolarna hårda hjul av plast så att de enkelt glider över mattan. Den som har lagt parkett eller laminat på kontoret, i arbetsrummet eller lägenheten bör kolla med fackhandeln för att skaffa lämpliga hjul för hårda golv. Dessa är något mjukare och lämnar inga fula repor och bucklor i golvet som kan orsaka problem med hyresvärden eller fastighetsägaren.

Generellt är det lätt att byta hjulen på en kvalitetsstol vilket du kan se i vår videofilm. När du beställer hjul du bör därför noga kolla vilken diameter stiften har som fäster hjulen i fotkrysset: 10 eller 11 mm är vanligt. Har du hittat rätt stolshjul kan du byta direkt. Nedan ser du en mer detaljerad beskrivning av videon.

DEMONTERA STOLSHJUL: VARIANT 1

 • Du behöver:
  ... lite kraft och inte ens en minut.
 • Hur du gör:
  Ta bort gasfjädern från de fem- eller sex-stjärniga hållarna i kontorsstolens fotkryss. Placera fotkrysset på hjulen och ta tag i det med handen så att hjulen dras bort av vikten. Ta med din fria hand tag om hjuletparet och drag kraftigt – alltid bort från kroppen för att undvika skada. Stiftet som fäster stolhjulen i fotkrysset bör lossna med ett kort kraftigt ryck. Dra på detta sätt ut alla hjul ur fotkrysset i tur och ordning.

DEMONTERA STOLSHJUL: VERSION 2

 • Du behöver:
  ... en filt, lite kraft och inte ens en minut.
 • Så här gör du:
  Om du har problem att böja knäna eller du inte har lyckats med första varianten att få ut hjulen ur förankringen, kanske denna variant kan fungera: lägg en filt på golvet för att skydda stolen från skada och lägg det monterade fotkrysset ”på rygg” på filten. Använd din egen kropp som motvikt och placera ena foten på axeln av fotkrysset för att hålla fast det på marken. Dra – med en hand eller båda händerna - hjulen successivt från fotkrysset. Se till att hålla ryggen rak och se till att du drar parallellt mot golvet. På så sätt undviker du onödig ansträngning.

MONTERING PÅ STOLHJULEN: (VISAS INTE I VIDEON)

 • Du behöver:
  … ett set nya hjul till kontorsstolen och ca en halv minut.
 • Så här gör du:
  Kontrollera om kontakten är fri från smuts och rengör vid behov fotkrysset och alla öppningar med ett vanligt smörjmedel eller rengöringsspray. Sätt sedan fast julen, ett efter ett, i skårorna för detta ändamål och tryck så länge och så hårt på hjulet att de klickar i.

Vrid sedan fotkrysset på så sätt att den står med hjulen på golvet. Står den snett, är ett eller flera av stolens hjul inte ordentligt ”iklickade”, så vänd fotkrysset på rygg på filten igen och använd mer kraft. Tänk på att inte sätta din fot i fotkrysset eller på hjulen, för att klicka i hjulen – Du kan bryta av stiften och skada hjulen så att de helt går sönder.

Använd överhuvudtaget aldrig våld vid montering eller demontering. I tveksamma fall, kontakta tillverkaren.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.