Montering av fotkryss

 

En kontorsstol består av tre huvudkomponenter: en bas med fem eller sex stöd, en gasfjäder och en sits. Delarna är normalt inte ihopskruvade, som man skulle kunna anta, utan bara ihopsatta. Att montera en kontorsstol är därför en mycket enkel uppgift och kan göras även av personer med begränsad monteringsförmåga med några enkla handgrepp.

Liksom alla saker i livet gäller detta även här: tänk efter först, agera sedan. I vår video visar vi två sätt som en ny, servad eller reparerad stol kan monteras. För mer information finns följande förteckning och beskrivning av olika komponenter.

Sitsen är avgörande för vilken kategori stolen kommer att tillhöra. I princip är en kontorsstol en roterande sittplats på hjul med ett ryggstöd. För att möjliggöra ergonomiskt arbete är den höj- och sänkbar med hjälp av en spak. Även ryggstödet på många kontorsstolar är justerbart för att möjliggöra en individuellt anpassad sittställning. Man delar upp stolarna i följande underkategorier: enkla kontorsstolar, hemkontorsstolar, professionella kontorsstolar, gaming-stolar, chefsstolar.

De har gemensamt att höjdinställningen görs med hjälp av en gasfjäder, vilken även utgör mellandelen av kontorsmöbeln. Dess övre del sitter fast i sitsen medan dess undre del sitter i fotkrysset som är monterat på hjul.

Normalt levereras en kontorsstol demonterad i dess tre huvudkomponenter. Hjulen är i de flesta fall redan fastsatta i fotkrysset – om inte, måste de sättas in i de avsedda skårorna med ett lätt tryck.

MONTERING AV ETT FOTKRYSS

 • Du behöver:
  ... en filt eller en stor handduk och annars inget mer än dina händer.
 • Gör så här:
  Lägg ut en tillräckligt stor handduk eller en filt på golvet för att skydda både din parkett eller ditt laminatgolv och din kontorsstol. Lägg din kontorsstolssits försiktig med kanten av sitsen längst fram på filten eller handduken så att sitsens undersida är åtkomlig.

Lägg även det hjulförsedda fotkrysset på marken och lägg gasfjädern inom räckhåll. Sätt sedan gasfjädern med den tjocka änden (cylindern) nedåt i fördjupningen mitt i fotkryssets axel. Då denna del av gasfjädern är konformad kommer den att fastna utan att man behöver trycka särskilt hårt. Res nu den ihopsatta nedre delen av kontorsstolen, luta den åt sidan och sätt fast den i skåran på undersidan av sitsen som finns nära ventilspaken.

Om toppen av gasfjädern fastnar använder du ett lätt tryck. Ställ in din kontorsstol och ställ den på golvet – klart.

DEMONTERING AV ETT FOTKRYSS

 • Du behöver:
  .. .en filt, lite mer kraft och annars inget mer än dina händer.
 • Gör så här:
  Lägg ut en filt eller en större handduk för att skydda både kontorsstol och golvbeläggning. Ta sedan sitsen på din kontorsstol och lägg den försiktigt ”baklänges”, det vill säga på den längre delen av ryggstödet på filten eller handduken. Sätt i gasfjädern i fotkryssets axel och kontrollera att pistongen på den pneumatiska fjädern sitter fast.

Kontrollera att kryssets hjul sitter fast. Om din stol har auto-stopp-hjul, som låser din kontorsstol när du inte sitter på den, behöver du inte göra något ytterligare. Annars är det bra att lägga fotkrysset på en mjuk bit tyg eller på annat sätt blockera den så att den inte kan rulla iväg.

Lyft nu upp, inte fotkrysset, utan sitsen med båda händerna och se till att du lyfter med benen för att skona ryggen. Enkla kontorsstolar är oftast gjorda i en lätt konstruktion och därför inte särskilt tunga. En chefsstol, där sitsen är tillverkad i krom och läder, kan vara något tyngre. Sätt försiktigt ned sitsen på gasfjädern och se till att ventilen klickar i skåran för detta ändamål. Vänd försiktigt sitsen och se till att lagret fungerar felfritt.

Det som gäller vid alla reparationer, montering och demontering gäller även här: säkerheten först. Använd aldrig råstyrka, tunga verktyg eller vassa hjälpmedel som kan skada din kontorsstol. Försök aldrig att ta isär gasfjädern – denna komponent har högt tryck och kan, om den öppnas, orsaka allvarlig skada.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.