Ordlista över tekniska termer

Vi lämnar dig inte i sticket med jargong utan förklarar viktiga termer på temat kontorsstol. Från A som i Armstöd till V som i Vippmekanism.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

A

Armstöd
Armstöden ger stöd för underarmarna och bidrar därför till en ergonomisk sittställning. Den kan justeras i fyra positioner: höjd, bredd, längd och lutning (radiellt).

B

Buerostuhl24
Buerostuhl24 har som Europas största särskilda postorderföretag för kontorsstolar alltid ca 50 000 stolar och skrivbord i lager. Vi övertygar med ett bra förhållande mellan pris och prestanda, snabbare leveranser och omfattande rådgivning.

C

Chefsstol
En chefsstol är vanligtvis något större än en vanlig kontorsstol. Förutom i tyg finns de ofta även i läder eller konstläder.

D

Direktförsäljning
Alla snurrstolar, loungemöbler och kontorsmöbler med vårt eget varumärke hjh OFFICE finns till direktförsäljning, d.v.s. utan någon mellanhand. Och därmed till ett oslagbart pris.

E

Ergonomi
Kunskapen om ergonomi handlar om lagarna i mänskligt och automatiserat arbete. Målet med ergonomi är att skapa arbetsvillkor och arbetsprocesser som å ena sidan ser till att få optimalt fungerande resultat, men som å andra sidan inte tröttar eller skadar ut de personer som arbetar i processer. Ett av de viktigaste ämnena för ergonomi är därför verktygens användarvänlighet vilket även innefattar kontorsstolar.

G

Golvskydd
För att skydda ditt golv från slitage av stolshjul och belastning är det tillrådligt att använda en ett golvskydd. De finns för både hårda golv och mattor.

H

Hjul
Kontorsstolar har oftast hjul anpassade efter mattor. Eftersom dessa är hårdare, kan de repa golv såsom parkett eller laminat. Därför rekommenderar vi speciella hjul för hårda golv.

Generellt består hjul för hårda golv och mattor av två delar, en kärna och ett ytterhölje. Kärnan är densamma i båda slag hjul. Ytterhöljena är dock fundamentalt olika. Hårda hjul har ett mjukt hölje för att inte repa till exempel laminat, kakel eller parkett. Hjul för mattor är mycket hårdare och är därför endast lämpliga på mjuka golv såsom matta eller golvbeläggningar.

K

Kontorsstol
Den klassiska kontorsstolen används ofta vid en arbetsstation med bildskärm. De finns i tyg eller nättyg.

L

Ländryggsstöd
Läkare kallar den framåtlutande krökningen av den mänskliga ryggraden för lordos. Om en används korrekt kan ett lordos-stöd bidra till en ergonomiskt riktig sittposition genom stöd för ländryggen. Om den ställs in riktigt sitter stödet vid höftbenskammen, ungefär där du har ett skärp. Endast i detta område är kroppen tillräckligt stor och stabil för att ge dig optimalt stöd när du lutar dig tillbaka.

N

Nättyg
Stolar täckta med ett nättyg är oftast något fastare än stoppade stolar täckta med tyg. Dessutom ger den bättre luftcirkulation och känns därför fräschare än tygöverdrag.

P

Permanent kontaktmekanism
Mekanismen för permanent kontakt ger rörliga ryggstöd, utan att sitsen ändrar position. Detta gör att användaren kan växla mellan upprätt och tillbakalutad hållning beroende på aktivitet. Diskarna i ryggraden får därigenom ett bättre flöde av näringsämnen. Ryggstödet följer kroppens rörelser och hjälper den att gå tillbaka från bakåtlutande till upprätt läge.

S

Sitt-tid
Kontorsstolar är indelade i två klasser: de med en rekommenderad sitt-tid på 4 timmar per dag för privat användning eller på ett hemkontor och 8 timmar per dag för professionella kontor där man jobbar hela dagen.

Sitsens lutningsfunktion
Sitsens lutningsfunktion gör att du kan vinkla sitsen på din kontorsstol något framåt. Sitsens lätt lutande framåt motverkar en bakre tippning av bäckenet och avlastar hela kroppen genom den större vinkeln mellan överkropp och lår.

Synkromekanism
Synkromekanismen kallas ofta punktsynkronmekanism. Med synkronmekanismen korrelerar lutningen på ryggstödet med lutningen på sitsen. När du lutar dig tillbaka ändrar sig lutningen på sitsen samtidigt och flyttas något bakåt. Lutningsförhållandet mellan sits och ryggstöd är 1:3. Detta säkerställer att varje position har det korrekt inställda stödet för bäckenet. Det främjar en ergonomisk sittställning.

En viktig fördel är även att skjortan inte åker upp eller ner: vid andra mekanismer kan det hända att kläder på överkroppen halkar upp när du ändrar vinkeln på sitsen. Med synkromekanismen sitter allt på sin plats.

T

Tyg
Stolar av tyg är alltid vadderade och erbjuder därför en mjuk sits. Eftersom stoppningen med tyg på alla sidor håller värmen får man en varm sits.

V

Vippmekanism
Med vippmekanismen kan ryggstödet flyttas bakåt medan sitsen stannar i samma vinkel. Normalt kan man bestämma positionen genom ett handtag. Vippmekanismen är den enklaste mekanismen för att luta ryggstödet.

En speciell sort är en så kallad Kniematic, som även kallas kinematisk vippmekanism, Här ligger vridningspunkten framtill på sitsen, så att den bakre delen av sitsen fälls ned då du lutar dig bakåt.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.