Byta gasfjaedrar

Om spaken under kontorsstolens sits inte fungerar som den ska är antagligen gasfjädern, som man justerar höjden med och som fjädrar sittytan, defekt, Detta kan vara av två anledningar. Antingen har fina dammpartiklar som blandats med smörjmedel till en klibbig massa, och täppt igen ventilen, så att den pneumatiska fjädern fastnar. Den andra möjligheten är att ventilen inte längre stängs. Detta resulterar i att stolen går tillbaka till den lägsta inställningen och att stötdämpningen försvinner.

Med lite tur och några handgrepp kan gasfjädern ibland repareras - helt enkelt med en universalspray eller rengöringsmedel som innehåller smörj- och underhållssubstanser. Spruta hela tiden på kulventilen medan du rör spaken upp och ner så att vätskan kommer i överallt i ventilens kul-lock. Det är möjligt att kontorsstolen fungerar efter denna enkla metod som inte kräver någon hantverksskicklighet och som kan användas även för skrivbordsstolar. Om detta inte fungerar trots flera försök inom en kort tidsrymd så måste gasfjädern bytas. För majoriteten av kontorsstolar är detta inte alls svårt.

I vår video visar vi hur du enkelt kan byta gasfjädern på en kontorsstol. Nedan kan du läsa en mer detaljerad beskrivning av videon.

DEMONTERING AV GASFJÄDERN: VARIANT 1

Du behöver:
… en gummiklubba och en minut.
Hur du gör för att byta gasfjädern:

 • Placera stolen nedåt på golvet. På detta vis är alla roterande delar lätt tillgängliga.
 • Kontorsstolen ligger nu ”på magen” med fotkrysset överst.
 • Kontorsstolen är ihopsatt, vilket innebär att den koniska fjädercylindern sitter fast i fotkrysset.
 • Slå försiktigt med en gummiklubba på den nedre delen av fjädercylindern som till största delen består av hård plast eller metall. Skaka långt ut på ett av benen på fotkrysset med din fria hand för att skapa en hävstångseffekt.
 • Fotkrysset lossnar och kan enkelt tas bort efter några slag.
 • Med en hand håller du gasfjädern och knackar försiktigt med en gummiklubba, alltid på undersidan av arbetsstolen, nära det fastsatta fjäderbenet.
 • Gasfjädern släpper nu och kan tas bort.
 • Din stol ligger nu demonterad i sina tre komponenter: fotkrysset, gasfjädern och den övre delen av kontorsstol, som i sin tur består av sits, ryggstöd och i vissa fall armstöd.

DEMONTERING AV GASFJÄDERN: VERSION 2

Du behöver:
… något mer kraft än i det första exemplet – och en gummiklubba.

Så här gör du:

 • Vänd sitsen på din kontorsstol så att ryggstödet är vänt mot dig.
 • Ta tag i stolen på vänster och höger sida av sitsen och lyfta den rakt upp cirka tio, femton centimeter. Målet är att skaka ut fotkrysset och gasfjädern. Se till att de kan falla rakt ned, för att undvika skador på hjulen.
 • Skaka stolen kraftigt. Eftersom fotkryssets vikt hänger på gasfjädern kommer fotkrysset och den pneumatiska fjädern att falla ut och landa på golvet. Se därför upp så att du inte skadar dina fötter!
 • Tag upp fotkrysset med ena handen, lyft den åt sidan och slå ut gasfjädern med den lätt tillgängliga gummiklubban.
 • Din stol ligger nu demonterad i sina tre komponenter: fotkrysset, gasfjädern och den övre delen av kontorsstol, som i sin tur består av sits, ryggstöd och i vissa fall armstöd.
 • Använd aldrig våld när du ska demontera stolen och försök inte att öppna gasfjädern. Enheten har enormt tryck och särskilt kolven kan, om du öppnar cylindern, orsaka allvarlig skada.

I tveksamma fall, vänligen kontakta oss på Tillverkaren av din kontorsstol.

Copyright © 2024 HJH, Inc. All rights reserved.